Füst a lakásban

Füst a lakásban

Füst a lakásban általában nem sok jót szokott jelenteni, több mindentől keletkezhet. Ebben a cikkben a lakásban lévő füstről lesz szó, amely a tüzelésberendezésből keletkezik. A továbbiakban átvesszük az okokat és a megoldásokat. Olvasson tovább.

Mi a füst?

A füst égés eredményeként keletkező gázokból és levegőben lévő részecskékből áll. Színe, sűrűsége és összetétele nagyban függ az elégetett anyagtól. Káros az egészségre, ezért érdemes rá odafigyelni. Nem megfelelő elvezetése komoly probléma, melyet megkell oldani.

A kandalló melege és látványa kellemes élményt, nyugodtság érzetet tud biztosítani. Viszont ez kizárólag abban az esetben van így, ha a kandallónk jól működik és a kéményünk tiszta. Amennyibe a kéményünk tele van lerakódásokkal, abban az esetben, sajnos előfordulhat az a kellemetlenség, hogy a füst nem a megfelelő úton távozik. Ilyen esetekben a beltérben reked meg.

Miért füstöl a tüzelőberendezésünk?

A fűtőberendezés ajtaja hirtelen van kinyitva

Amikor fűtünk, és bármilyen oknál fogva ki kell nyitni a tüzelőberendezésünk ajtaját, olyankor a kémény reagál a környezetváltozásra és a levegőnek meg kell fordulnia. Ha hirtelen nyitjuk az ajtót, akkor előfordulhat, hogy a kéménynek nincs ideje reagálni és a füst a lakásban köt ki.

Mit tehetünk ellene?

A fűtőberendezés ajtaját lassabban nyissuk ki. Először csak enyhén nyissuk meg, majd lassan teljesen kinyithatjuk. Nem egy hosszú lefolyású tevékenységet kell elképzelni, inkább a fokozatosságra kell figyelni, és a hirtelenséget hanyagolni.

A tüzelőanyag nem megfelelő

Amennyiben nem megfelelő anyaggal fűtünk, abban az esetben több kárt is okozhatunk a fűtőegységünkben. A nedves fával történő tüzelés által a fából kipárolgott folyadék lecsapódik a fűtőegységünkbe és a kéményünkben is. Ez a lerakódás egy kemény szuvatagot képez, amely beszűkítheti a kéményt, így csökken a kémény huzata és a füstnek nincs elég helye a távozáshoz.

Mire figyeljünk?

Ha tehetjük a fűtéshez száraz fát használjunk. Száraz fának az a fa minősül, amely legalább két évet állt száraz helyen. Az átmeneti időszakban, amikor nem rendszeres a fűtés, akkor a fabriket is nyújthat egy alternatív megoldást.

Rossz égési feltételek

Ha a tüzelőanyag nem ég meg teljesen, vagy nem megfelelő égési feltételekkel ég, például nem megfelelő oxigénmennyiség vagy hőmérséklet, akkor füstölhet vissza a kályha.

Bizonyos időjárási körülmények is okozhatnak visszafüstölést. Például, ha nagyon erős szél fúj, az hatással lehet a kéményhúzásra, és megfordíthatja a normális irányt, így a füst visszatérhet a kályhába. Emellett a nagyon hideg időjárás is befolyásolhatja a kályha és a kémény működését, mert a hideg levegő nehezebb, mint a meleg levegő, és lassítja a füstelvezetést a kéményen keresztül. Az időjárás nem az elsődleges oka a visszafüstölésnek, de ha más tényezőkkel együtt fordul elő, akkor hozzájárulhat a problémához.

Rossz kályha- vagy kéménytervezés

Ha a kályha vagy a kémény rosszul van tervezve, az is okozhat visszafüstölést. Például a kályhacső túl hosszú vagy túl keskeny lehet, vagy a kémény túl alacsony vagy túl magas. Ha a kémény nem megfelelően működik vagy túl kicsi, az is okozhat visszafüstölést. A kéményhúzás csökkentheti a füst elvezetését és megakadályozhatja a megfelelő légáramlást a kályhában.

Mit tehetünk?

Ha visszafüstölési problémákat tapasztal a kályhájával, érdemes egy szakemberrel konzultálni, aki megvizsgálhatja a kályhát, a kéményt és a környező körülményeket, és javasolhatja a megfelelő megoldást.

Páraelszívó használata

Általában a páraelszívók nem okoznak visszafüstölést, mivel a páraelszívó általában nem kapcsolódik a kályhához vagy a kéményhez. Azonban, ha a páraelszívó bekapcsolása során a szoba levegőnyomása jelentősen csökken, ez befolyásolhatja a kályha működését, és negatív hatással lehet a kéményhúzásra.

Ezt különösen akkor tapasztalhatja meg, ha a szoba nagyon szigetelt vagy túl szorosan zárt. Ha a páraelszívó okozhatja a füst visszafújását, akkor általában a füstölés akkor kezdődik, amikor a páraelszívó bekapcsolása után néhány másodperccel vagy perccel.

Mit tehetünk?

Amennyiben a páraelszívó bekapcsolása során a füst visszafúj a kályhába, abban az esetben kapcsolja ki a páraelszívót, amikor használja a kályhát. Ha a páraelszívó nélkülözhetetlen a főzéshez, akkor használjon olyan ventilátorokat vagy szellőztetőket.

Biztosítsa a megfelelő szellőzést. Ha a szoba szellőzése nem megfelelő, akkor a szoba levegőnyomása csökkenhet, és a füst visszafújhat a kályhába. Ügyeljen arra, hogy a szoba szellőzése megfelelő legyen.

Berakódás a fűtőtestben, füstcsövekben és a kéményben

Ha kizárhatjuk az előző lehetőségeket, akkor még szóba jöhet a szuvatag lerakodás. A tüzelés alatt keletkezett szuvatag lerakódhat a fütőberendezésünk belsejébe, füstcsövekben és a kéményben is. Ez a szuvatag csökkentheti a kémény huzatát, így a füst más úton is távozik, a mi esetünkben a lakótérbe.

Ha a kémény szennyezett vagy eldugult, akkor az is okozhatja, hogy a füst visszafüstöljön. Például a korom, a hamu vagy a madárfészek akadályozhatják a megfelelő füstelvezetést.

Mit tehetünk?

A kazán tisztítás egy természetes és alap dolog. Szerencsére erre megvannak a megfelelő trükkök és segédeszközök. Egy általános kéménytisztításhoz kaphatunk megfelelő méretű keféket, amelyek a kéményünkre vannak szabva. Ezen felül rendelkezésre állnak különböző kémiai többségében por állagú tisztító készítmények. Amennyiben pedig egy komolyabb lerakodással állunk szemben, abban az esetben érdemesebb a kéményünket szakemberrel leellenőriztetni és szakvéleményt kérni.

Mit ne tegyünk?

Léteznek az úgynevezett régi bevált szokások, módszerek, amelyeket gyakran ajánlanak főleg az idősebb korosztályban.

Ilyen tanácsok például, hogy tegyünk egy összegyűrt újságpapírt a kéménybe, és ha a kémény kinyomja, abban az esetben a kémény huzata jó. Ez a tanács nem túl biztonságos, hiszen ha a kéménynek eleve rossz a huzata, abban az esetbe az újság papír belobban és egy igen komoly tűzbalesetet okozhat.

A másik leggyakoribb tanács a dióhéjjel vagy naftával történő tisztítás, amire sokan esküsznek, de ez a megoldás szintén okozhat komoly problémákat. Tehát érdemesebb inkább egy szakszerű tisztítást alkalmazni, mint ezeket a praktikákat a biztonságunk érdekében.

Ha pedig szembesülünk a legrosszabb helyzettel, és a kéményünk begyullad, semmikép NE OLTSUK vízzel. Ennek az lenne az eredménye hogy a hirtelen gőz hatására a kéményt a gőz szétnyomná, ami komoly balesetet okozna.

Ha kiderül, hogy a kémény kiégett, azonnal cselekedni kell, mivel az nagyon veszélyes és komoly problémákat okozhat. A kiégett kémények miatt bekövetkező tűzesetek jelentős része az elmulasztott karbantartás, a kéménytisztítás elhanyagolása miatt következik be.

Ha úgy gondolja, hogy a kéménye kiégett, akkor azonnal hívja ki a szakembert, aki elvégzi a szükséges ellenőrzéseket, és megfelelően tisztítja ki a kéményt. Ha a kéményt nem tisztítják ki időben, akkor az okozhat szén-monoxid-mérgezést vagy tüzet, és komoly károkat okozhat a lakásban.

Emellett fontos, hogy a jövőben rendszeresen végezzen kéménytisztítás. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemesebb egy szakemberhez fordulni tanácsért. Amennyiben szüksége van tanácsra, segítségre érdeklődjön szolgáltatásainkról.

1 názor na “Füst a lakásban”

Komentáre sú uzavreté.