Kéménybélelés

Kéménybélelés

Mi az a kéménybélelés?

A kéménybélelés a kifúrt kémények bélelését jelenti, amelyhez speciális minősített kémiai hőálló betéteket használnak. A kéménybélelés főként biztonsági szerepet játszik, mivel a belelésnek köszönhetően a kéményben keletkezett füstgázok szabad utat kapnak az eltávozásra.

A bélelés különböző típusú kéményrendszerekkel készül:

 • rozsdamentes acél kéményrendszerek (alkalmas a szilárd, folyékony és gáznemű tüzelőanyagoknál)
 • alumínium kéményrendzerek (alkalmas a régi kazánoknál)
 • műanyag kéményrendszerek (alkalmas a kondenzációs kazánoknál)

A kéménybélelés előnyei

 • A bélelés biztonságos gázfüstelvezetést biztosít és növeli a kéményhuzatot
 • Kéménybéleléssel megakadályozható a szuvatag felszívódása a falakba és a lakásba
 • A kémény bélelés jelentősen olcsóbb megoldás mint egy új kémény építése
 • Kéménybéleléssel meghoszabbítható a kémény életartakma akár 30 évvel is
 • A kéménybélelés viszonylag rövid időn belül kész, akár egy nap alatt is elkészül
 • A bélelt kémények karbantartása és tisztítása egyszerű
 • A rendszer gyors indítása, az üzemi hőmérséklet gyors elérése, aminek köszönhetően csökken a tüzelőanyag fogyasztása
 • A tűzmegelőzése a helységben kiégés esetén
 • Megakadályozza a nedvesség felszívódását a kéménybe
 • Kevesebb szennyeződés lerakódás, kisebb esély a szuvatag kiégésére

A kéménybélelés folyamata

Első sorban a jól kipucolt, kimart kéményhez szerelési nyílások készülnek, amiből általában kettő elegendő. Egy a csatlakozáshoz a másik pedig az ellenőrzéshez szükséges- ellenőrzői nyílás. Ez a kémény alján van vagy a padláson.

A szerelés elvégezhető fentről lefelé, vagy fordítva lentről felfelé. Mind a két lehetőségnél figyelni kell arra hogy a nyílások a megfelelő irányban legyenek. Minden egyes kémény betét egyik vége szélesebbre van kialakítva. A szélesebb résznek felfelé kell elhelyezkednie. Majd a szélesebb részbe kell helyezni a szűk részt. Ezzel a folyamattal csatlakozik az összes rész. Nagyon fontos, hogy a részek rendesen rögzítve legyenek, hogy a füst biztonságosan tudjon távozni a kéményen át, illetve a tisztításnál se csússzanak szét az elemek.

Amennyiben fentről lefelé történik a bélelés, abban az esetben csörlőt használnak. Fordított szerelésnél, tehát lentről felfelé a kéménybe, szükséges egy nagyobb nyílás kialakítása, ahol a csöveket fel lehet helyezni.

A bélelés a kondenzációs teknő beszerelésével kezdődik. Ezután a kémény részlet az ellenőrző nyílással csatalakozik a kondenzációs tartályhoz. Ezt követően csatlakoztatjuk a tápegységet megfelelő magasságba. Az adapter fej befalazása után vannak szerelve a következő részek. Ott ahol az adapter át megy a falon szükséges azt körbevonni hőálló anyaggal.

Mikor és miért szükséges a kémény bélelése?

A kéménybélelés a kémény javitásánál, újitásánál szükséges. Ezen felül szükséges abban az esetben is, ha a kémény huzata nem megfelelő, illetve a füst vagy a szuvatag érezhető a házban. Ha berendezés váltás van fűtés szempontjából, akkor is szükséges a kémény bélelése, főleg ha a kémény átmérője nem egyezik a berendezés paramétereivel. Amennyiben a kéménytestet szuvatag éri, abban az esetben is ajánlott a bélelés.

Milyen kéményt lehet bélelni?

A fémbetétek már a meglévő kéménybe kerülnek, ezét nem szügséges a kéményt bontani és újat építeni. A legtöbb esetben a kéménybélelés előtt szükséges a kéménymarás. A marás növeli a kémény huzatát és eltávolítja a kátrányt a kémény falairól. A mart furat általában valamivel nagyobb, mint a rozsdamentes acél betét átmérője. Néha azonban lehetőség van a közvetlen kéménybélelésre. Azt azonban megállapítani biztosan csak az ellenőrzés, megbeszéllés után tudjuk. Felújítási szempontból a kémény bélelés az egyrétegű kéményeknél gáznemű, folyékony és szilárd tüzelőanyagú készülékeknél lehetséges, azonban a kéménybélés anyagának meg kell felelnie a vonatkozó előírásoknak.

Alapanyagok a kéménybéleléshez

A kéménybéléseknek tűzfunkciójuk is van, hiszen egyfajta „szigetelést” képeznek. Gázkazánokhoz, olajkazánokhoz, fához és más szilárd tüzelőanyaghoz tervezték. A kéménybélések tanúsítottak és megfelelnek az előírt szabványoknak.

A rozsdamentes acél osztály szerint:

A rozsdamentes acél osztálynak megfelelően 1: 4404, 1: 4301 és 1: 4828 osztályú rozsdamentes acél betétekkel dolgozunk. A betétek hőálló és savállóak, az ellenállás a rozsdamentes acél minőségétől függ.

A rozsdamentes acél vastagságától függően:

Különböző falvastagságú rozsdamentes acél betéteket helyezünk be. A vastagságot a terv igényei szerint választjuk ki. Leggyakrabban 0,8 mm és 1 mm vastagságú rozsdamentes acélt használunk. A fa tüzelésű készülékekben 0,8 mm vastag betéteket használunk. Vegyes tüzelőanyaghoz a 0,8 mm-es és az 1 mm-es betétek, széntüzelőanyagok esetén pedig az 1 mm vastag betétek használatosak.

A rozsdamentes acél betétek átmérője szerint:

A rozsdamentes acél betét átmérőjét elsősorban a kémény magasságának megfelelően választjuk meg. A bélés átmérője alapvetően befolyásolja a kémény huzatát, ezért a megfelelő választásra van szükség. Általában 120 – 130 -150 – 160 – 180 – 200 – 220 mm átmérőjű betétekkel dolgozunk.

Ki bélelheti a kéményt?

A kémenybélelést csak szakképzett, szakmai hozzáértéssel és gyakorlattal rendelkező dolgozó végezheti. Fontos, hogy beszerelésüket megfelelően és megfelelő szakértelemmel végezzék. Munkatársaink képzettek, műszakilag felkészültek és betartják a technológiai biztonsági előírásokat. Ügyfeleinknek szakmai tapasztalatot és szolgáltatásokat kínálunk.

Ez is érdkelheti…