Kémény építés

Kémény építés

A kémény a fűtésnél keletkező füstgázok eltávolítására szolgál. Egyszerű légszivattyúként működik – a forró füstgázok felszállnak a kéménybe, és helyükre friss levegőt szívnak be. A minőségi kéménynek bizonyos kritériumoknak kell megfelelnie. Mindenekelőtt biztonságosnak kell lennie , a szerkezetnek és a kéménybélésnek minőségi anyagokból kell készülnie, elsősorban a szuvatag égésének kockázatának csökkentése érdekében. Ezenfelül a kéménynek nem szabad beáznia , jó huzatúnak, és nem utolsósorban savállónak kell lennie.

A minőségi kémény jó szigetelést, energiamegtakarítást és hosszú élettartamot biztosít. A kémény építésekor pontos biztonsági előírásokat kell betartani a tervezés, kivitelezés, összeszerelés, üzemeltetés, valamint az ellenőrzés és tisztítás tekintetében.

A kémény részei

A kémény a következő részekből áll:
A kéménykürtő – egy kéményüreg , tehát az a kéménytér, ahol a füstgázok eltávoznak a kéménytből. Lehet négyzet, téglalap, ovális vagy kör keresztmetszetű.
A füstcső – egy égéstermék elvezető cső, amely a fűtőtestet a kéményhez köti.
A kémény külső burkolata – a kémény külső védő része, amely esztétikai funkciót is betölt. Nem éghető anyagból készül, véd a gőzöktől és fagyálló.
Csatlakozó idom – egy nyílás, amely a kéményházban található. Összeköti a kéményt a füstelvezetővel. A hosszának a lehető legrövidebbnek kell lennie.
Tisztító nyíllás – seprésre és koromszabályozásra használják.
Esővédő – az épület teteje feletti kémény vége, amely védelmet nyújt a rossz időjárási viszonyok ellen.

A kémények típusai

Különböző típusú kéményeket ismerünk, és több szempont szerint osztjuk fel őket.

Kéményrendszerek – típusok a kivitelezés szempontjából

Egyrétegű kéményrendszerek – a kémény külső rétege, amely egyben füstelvezetésként is szolgálnak
Többrétegű kéményrendszerek – kéménybélésből, szigetelésből és külső rétegből állnak
Szabadonálló
Beépített
Hozzáépített

Típusok alapanyag szerint:

Rozsdamentes acél kéményrendszerek

Ellenállnak a nagyobb nyomásnak és hőmérsékletnek. A rozsdamentes acél kéményrendszerek telepítése gyorsabb és egyszerűbb, mint más kéményrendszereké. Kis súlyuk nem terheli az épület szerkezetét. Gyors felmelegedéssel rendelkeznek, ami pozitív hatással van a kémény huzatára. Kizárólag tanúsítvánnyal rendelkező anyagokat használunk (1.4404, 1.4301, 1.4828 típusú rozsdamentes acél). Ennek az anyagnak az az előnye, hogy nem rozsdásodik és nem pattan szét. A telepítés gyors és nem jár nagyobb rendetlenséggel. A csatlakozás variálható, ami megkönnyíti a további átépítést vagy szétszerelést.

Kerámia-samott kéményrendszerek

Minden típusú tüzelőanyag és különféle típusú fűtőtestek használatára alkalmasak. Ellenállnak a hőmérséklet- és páratartalom-változásoknak, ami garantálja a kémény hosszú élettartamát. A kerámia-samott kéményrendszerek alkalmazása különösen javasolt borsószén anyaggal történő fűtéshez.

Atipikus kémény, kerámia – samott béléssel

Tüzelőanyag és készülék típusa szerint

A kémény megfelelő típusának kiválasztásakor figyelembe kell venni a tüzelőanyag típusát. De ez attól is függ, hogy milyen típusú készülékhez csatlakozik a kémény. Minden vásárló megtalálja az építéséhez megfelelő kéményrendszert.

Kürtőfajták szerint

A kéménykürtők száma az épületben lévő készülékek számától függ. Minden készüléknek saját kürtője van. A kéményeket a kürtők száma alapján ismerjük:

  • Egykürtös kémények
  • Kétkürtös kémények
  • Hóaromkürtös kémények

Hogyan kell kiszámítani a kürtő átmérőjét?

A kéménykürtő átmérője elsősorban a készülék típusától függ. A kürtő átmérője 140 mm és 300 mm között van. Hagyományosan 140 mm átmérőjű kürtőket használnak egy családi házban. Kandalló használatakor 160-200 mm átmérőjű kürtő a megfelelő. Cserépkályha esetén a legelőnyösebb átmérő 180-200 mm. A kürtő legnagyobb átmérője nyitott kandallóval 200-300 mm. Ha egy kürtőt a tüzelőanyag típusának megfelelően választanak ki, akkor a gáznemű tüzelőanyagokhoz 100 mm, a folyékony tüzelőanyagokhoz 110 mm, a szilárd tüzelőanyagokhoz pedig 120 mm átmérőjű kürtőt használnak. Kör alakú kürtőkkel a legkisebb átmérő 140 mm. A pontos mértéket azonban szakértő határozza meg.

Kéményépítés

A kémény kialakítása elsősorban a megrendelő igényeitől függ. Többrétegű bélelt kémény esetén a kémény tömbökből, bélésekből és hőszigetelésből áll. Ez a kivitelezés módjától is függ, vagyis hogy téglából készültek-e, vagy a kémények monolitikusak és előregyártottak-e. A kémény építésének legegyszerűbb módja a kéményszerkezet megépítése az épület befejezése előtt.
Falazott kémény – először betonalapot hozunk létre, amelyet a kémény alaprajzi méreteivel egy habarcságyba szerelünk be. Ezt követően a blokkokat a kémény típusának megfelelően rendezzük, majd behelyezzük a kéménybélést. A tömbök és a betétek közé hőszigetelés kerül behelyezésre, amelyeket a szellőző vagy tisztítónyílás helyén ki kell vágni. Az első blokknál egy kondenzátum elvezető betétet helyezünk, amely egy nyílás a víz elvezetésére.
Szerelt kémény – ezek azok a bélelt kémények, amelyeknek már van egy előre meghatározott utasítása és összeszerelési eljárása melywek előregyártott elemekből épülnek fel. Rozsdamentes acél kémény használatakor nem keletkezik alaptalp. Ehhez a típushoz kompatibilis készletalkatrészeket használunk.

Tégla kémény

Szerelt kémény

A kémény magassága

A kémény magasságának meghatározása a jogszabályban szereplő szabvány szerint történik. Semmiképpen ne legyen a tetőablakok és ajtók magasságában. A kéménymagasság megadásakor figyelembe kell venni a tüzelőanyag fajtáját (folyékony, gáznemű, szilárd), valamint a tető típusát (egyenes, függőleges). A kémény pontos magasságának meghatározásához forduljon szakemberhez.

Kéményhibák és védelem

A kéményhibákat általában kedvezőtlen időjárási viszonyok okozzák, amelyek a kémény esetleges szétesését vagy a kéménykorróziót okozhatják. Ebben az esetben a kialakult hibát a sérült falazat elbontásával, majd az azt követő újrafalazással javítják. További ok lehet a füstgázok hatása, melyeket kátrányfoltokat hozhatnak létre a vakolaton. A meghibásodás további okai lehetnek a nem megfelelő karbantartás, az alapok vagy a kémény építési stabilitási hibája. Mindezekkel a rendellenességekkel ajánlott a szakértők megkeresése, mivel a szakszerűtlen megközelítés kellemetlen vagy veszélyes következményekkel járhat.

Alternatív lehetőség

Az új kémény építése poros munka, kellemetlen zűrzavarral és egyben időigényesebb projekttel jár. Néha azonban az új kémény építése nem is szükséges. Ilyen esetekben a minőségi kémény cseréjeként egy régebbi, statikailag fűtésre alkalmas, jelentős hibával nem rendelkező kémény marása és utólagos bélelése lehet az alternatív megoldás. Feltétlenül forduljon szakértőhöz a lehetőségeket illetően.

Kémény ellenőrzése

Az ellenőrzés során ellenőrzik az ellenállást, a kéménytömítést és a kéményből kilépő füstgáz mennyiségét. Az ellenőrzés a biztonság, a védelem és a műszaki működés biztosítása érdekében szükséges . A kémény testének megváltoztatéskor, új kémény behelyezése , felszerelése , készülék csatlakoztatása vagy cseréje esetén is végrehajtják . Az ellenőrzés során füstpróbát is végeznek . Az ellenőrzést csak szakképzett szakember végzi .

Ez is érdekelheti…