Kéményfúrás-Kéménymarás

Mi a kéményfúrás, kéménymarás?

A kéményfúrás – kéménymarás egy speciális technológia, amelynek segítségével kímélő módszerrel bővíthető a kémény belső átmérője. Ennek köszönhetően megnövekszik a kéményben lévő huzat, levegő mozgás. A kéménymarás a kéményrenoválás egy bevált módszere. A speciális munkafolyamat alatt a kéményben lévő szögletes forma köralakúra változik.
A kéményfúrást szakember végzi el egy speciális munkaeszközzel – kéménymaró berendezéssel, melyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A kéménymarás közvetlen kapcsolatban van a kémény béleléssel, amellyel cégünk szintén foglalkozik.

kéményfúrás

A kéménymarás előnyei

 • A kéménymarás megtisztítja a kéményt a kellemetlen lerakódásoktól
 • A kéménymarás egy kíméletes módja a kémény renoválásnak, kéménye életét akár 30 évvel is meghosszabbíthatja
 • A kéményfúrás és a kéménybélelés a biztonságos szennyeződés elvezetését biztosítja a fűtőtestből
 • A kéményfúrás és közvetlen kéménybélelés olcsóbb mint egy új kémény felépítése, amelynek köszönhetően sokat spórolhat
 • A kéménymarásnak köszönhetően egy kéménymodernizáció jön létre, növekszik a kémény időtartalma, valamint lehetővé teszi az újabb technológiájú fűtőberendezések használatát
 • A kéményfúrási munkák alatt miden szemét, szennyeződés a kémény aljára kerül, így a közvetlen lakóterültben nem keletkezik annyi szemét, mint egy új kéményépítésnél
 • Kéménymarásnál nem szükséges a kéménybontás, kivéve ha a kémény állapota igényli
 • A kéményfúrás és kéménybélelés többségében viszonylag rövid időn belül elkészül, legtöbb esetben egy nap alatt elvégezhető a munka. Néhány esetben a körülményekre, anyagokra, kéményminőségre való tekintettel ez az idő meghosszabbodhat. Komplikációk esetén csapatunk igyekszik megtalálni a legoptimálisabb megoldásokat
 • A kéménymarás a fűtési szezonban is elvégezhető
 • A kéményfúrás által megnövekszik a kéményhuzat
 • A kéménymarásnak köszönhetően eltűnhet a nedvesség és kellemetlen szag az épület belső falaiból

A kéménymarás menete

A kéménymarás, kéményfúrás egy olyan kímélő technológia amely nem sérti a kémény statikai felépítését.

A kéménymarásnál egy speciális technológiai berendezést használnak a szakemberek – hidraulikus kémény-marógépet. Az egész berendezést egy hidraulikus benzin alapú aggregátor hajtja. Ennek köszönhetően egyéb energia forrásra nincs is szükség.

A hidraulikus marógép fel van szerelve a kémény felső részére. A felhelyezés után a kéménycsatornába le van engedve a marófej, majd a bekapcsolást követően a marófej elkezd forogni. A marófejen lévő speciális láncok a pörgés hatására elkezdik marni a kémény belsejét. A marógép fokozatosan emeli felfelé a marófejet, így az kialakítja a kémény kibővített útját. Előnye, hogy nem szükséges a fal bontása, a kémény álékonysága, szilárdsága nem csökken, a külső falazat, burkolat pedig nem sérül a folyamat során. A kéménymarás poros munka, de a kimart hulladék a kémény aljára kerül, ezért kisebb a szennyeződés mint egy kéményépítésnél.
A marás után egy köralakot kapunk a kémény belsejében, amelybe a fúrás után minősített kémény betét kerül.

Miért és mikor szükséges a kéményfúrás?

A kéményfúrást megelőzően ajánlott felvenni a kapcsolatot egy olyan céggel vagy szakemberrel amely jártas a témában. Ez azért fontos, hogy fel lehessen mérni, hogy maga a kéményfúrás egyáltalán válalható-e a kémény jelenlegi állapotát figyelmeb véve.

A kéménymarás a következő esetekben ajánlott:

 • Minden kéménybélelés előtt
 • Ha szükséges a kémény nyílás növelése az újonnan csatlakozott berendezés miatt
 • Ha a kátránylerakódás mértéke olyan erős, hogy a kémény kitisztítása már nem lehetséges
 • Ha a kéményből jövő huzatot szeretné megnövelni
 • Ha a helységben kellemetlen égéstermék szaga keletkezik
 • Ha az eredeti bélés a célnak nem megfelelő

Milyen kéményt lehetséges fúrni?

A kéményfúrás a következő anyagokból épült kéményeknél lehetséges: tégla, samot, kerámia. A sérült kémények esetében ajánlott a szakemeberrel való egyeztetés, ez esetben kérjük előre jelezze a kialakult problémát. Amennyiben a kémény nem egyenes, ajánlott a személyes szakmai felmérés, amely által kiderül, hogy a kéménymarás elvégezhető-e az adott kéményen. Nem fúrhatóak az acélból, extrém erős kanalizációs csövekből vagy mázas kerámiából készült kémények. Olyan anyagoknál mint az azbeszt, kő és acél nem lehetséges marás. A pontos felmérésért vegye fel szakemeberünkel a kapcsolatot.

Ki fúrhat kéményt?

A kéményfúrást kizárólag olyan szakember végezheti, aki rendelkezik azzal a szakmai tudással és tapasztalattal, amely ehhez a tevékenységhez szükséges. Ezek alapján javasolt olyan személyt keresni, akinek megvan a szakmához való vállalkozása. Figyelem! Gyakori hogy különbőző épitkezési cégek is vállalnak ilyen jellegű munkákat, viszont a szakmai háttere nincs meg hozzá. Ez által az elvégzett munka nem csak illegális, de veszélyes is egyben. Munkatársaink kiiskolázott szakemberek, akik betartják a szakmai előírásokat és a megfelelő munkálati folyamatokat. Cégünk minőségi szakmai szolgáltatást tud biztosítani.

Ez is érdekelheti….